WRO 2018 Robotfoci

A LEGO robotfociról: Két csapat mérkőzik meg egymással, csapatonként két robottal, melyek két felállásban indulhatnak. Egyik esetben van egy kapus és egy csatár, másik esetben pedig két csatárral játszhatjuk a mérkőzéseket.

Annyiban speciális a játék, hogy egy infravörös sugarakat kibocsájtó  labdát kell az ellenfél kapujába juttatni. A nehézség az, hogy csak meghatározott mennyiségű és típusú szenzorokkal építhetjük fel a robotokat.

Scoregasm csapatunk: Geosits Levente, Székely Bálint

A 2018-as WRO nemzeti döntőjén csapatunk veretlenül nyerte meg a bajnokságot, mellyel lehetőségünk nyílik hazánkat képviselni a novemberi világbajnokságon Thaiföldön.

Készülődés

Thaiföld 2018

Hazai készülődés

A veretlen hazai forduló után új robotok fejlesztésébe kezdtünk. Több verzió készült a robotokból, mindig találtunk valami apróságot, ami miatt úgy éreztük, hogy fejleszteni kell még a robotokat. Sajnos a legfontosabb alkatrészeket csak későn tudtuk beszerezni forráshiány miatt, emiatt a versenyen találkoztunk korábban nem tapasztalt hibákkal is.

A verseny előtt

Bécsen és Dohán keresztül utaztunk Chiang Mai-ba, Thaiföld második legnagyobb városába(ők a kultúra fővárosának hívják). A több mint 12 órás utunk után volt még annyi energiánk, hogy megnézzük az óvárost és felkészüljünk a helyi ételek különleges ízeire.
Sikerült úgy intézni az utazásunkat, hogy legyen két napunk egy kis kirándulásra is, így első napunkon útnak is indultunk Thaiföld legnagyobb vízeséséhez, ahol szép tájakon keresztül kirándultunk.
Második napunkon egy 14 órás túrán voltunk. Chiang Mai-ból indultunk, majd Chiang Rai városában megnéztük a Fehér templomot, amit még mind a mai napig építenek, és a kortárs művészek által festett falakon megtalálhatóak kedvenc mese- és filmhőseink legtöbbje (pl. Pikachu, Superman, Pókember…)
Majd továbbmentünk egészen a Thaiföld-Laosz-Burma hármashatárhoz, ahol át is mentünk egy kis időre Laoszba, ahol bemutatták a helyi specialitásokat(Whiskey-be rakott állatok, pl tigris nemiszerv, kobra, skorpió…)
Majd a nap végén a jól megérdemelt csobbanás sem maradhatott el, a szálloda medencéjében.
Harmadik napunkon már gőzerővel készültünk a versenyre a szállodában, elvégeztük az utolsó simításokat.

A verseny

Első versenynapunkon a robotokat kellett összeépíten, majd a robotok tesztelése következett, ahol a csapatok barátságos mérkőzéseket játszottak egymással.
Második versenynapon jöhetett a robotok mérlegelése és ellenőrzése, majd kisorsolták az aznapi meccsek sorrendjét. Asztalonként 8csapat volt és ebből csak kettő juthatott tovább a legjobb 16 csapat közé. Sajnos  olyan technikai problémákkal szembesültünk, amivel korábban nem, mert élesben nem tudtunk otthon tesztelni a robotokat(sajnos ehhez plusz két robotra lett volna még szükségünk, amire nem volt keretünk).
Bejutnunk nem sikerült a legjobbak közé, de rengeteg tapasztalatot szereztünk, ezek felhasználásával jövőre újra nekifutunk.